Branäs 2012

 

 

min frukost | oroliga susanna fast i liften | vi gick (rulla) ner för puckelpisten en natt | den sega liften
susanna och jag i liften | vy över landskapet | jag som steker i min skidsolstol | mina fina vänner flummar
mina skidor | pannkaksbuffé som jag s(n)yltar på | solnedgång över liften | backen en underbar dag

 

I helgen var jag i Branäs med ett underbart kompisgäng. Vädret var underbart och mot eftermiddagen så kunde man åka i tshirt. Vi bodde i lägenhet och lagade vår egna mat tillsammans. Backarna kanske inte var som Österrike men man åkte dit för att vara med allt folk. Liftarna va inte heller dom bästa. Stolsliften gick i 1 kilometer i timmen och gondolen (haha ja dom har en gondol) var så gammal så att när det blåste var dom tvugna att köra den jättelångsamt. Dessutom så satt jag och Susanna fast i den jävla gondolen i en timme typ för när vi stod i liftkön var klockan 10 och när vi kom upp var den 11. On top of that så var det en liten kille som sjöng "gunga, gunga, gunga" när liften stanna och man trodde att liften skulle flippa runt för att det gunga så mycket. Och självklart så har vi dom klassiska vurporna, jag vurpa inte, men det gjorde min kompis. Så nu hoppar hon snällt runt på sina kryckor. Förövrigt så var jag i stan och fika med kryckmongot och Rebecka igår.
bloglovin

Ärad vare gud i höjden, detta har jag gjort i slöjden

 

Äntligen är jag färdig med min fina svepask som jag gjort i slöjden, pust nu kan jag göra något skoj :) Just nu sitter jag och gör lite läxor, ska snart packa inför helgen då jag ska till branäs med massa vänner :D Ghaa det är så skjukt mycket i skolan nu hit och dit. Jag ska läsa färdigt och göra en uppgift om anne franks dagbok till på tisdag nästa vecka och jag har inte äns kommit halvvägs. Sen läser jag inte äns ur boken utan från kopierade sidor ur Matildas bok eftersom min bok ligger i min väska som jag glömde på ett tåg. I fysiken nu så forskar vi om rymden och min uppgift är att ta reda på hur en måne blir till, utmanande? Nej. Tar det en massa tid från saker jag egentligen borde göra? JA! Sen forskar vi om världskrigen nu också och det är ju inte heller världens lättaste uppgift.

 

Anledningen till att jag inte bloggat på snart en vecka är för att jag varit borta över helgen och haft ganska mycket att göra nu i veckan. Så bloggen har kommit lite i skymundan, men nu efter branäs tar fotandet igång igen med coola skidbilder. Och förhoppningsvis massa härliga vårbilder efter det.
bloglovin

Abstrakt

 

Nikon D7000 +18-105 f/5-5.6
105mm 1/250 f/8.0 ISO 100
Metz 44 AF-1 + paraply

 

Jag kände för att göra en lite rolig redigering med nån av bilderna jag tog förra veckan i DENNA photoshot. Jag redigerade bilden enligt Lina Flodins tips från hennes blogg. Sen så gjorde jag så att ögonen syntes gonom lagren och formade ansiktet lite mer rundat.
bloglovin

Mysmåndag

 

I måndags så ställde jag, Clara, Sjö och Holm till med en spontan grillning nere vid sjön. Först grillade vi majskolvar i ugnen som vi sedan åt nere vid sjön tillsammans med choklad och marshmallows. Mums det var asgott :) Sen åkte jag på en totalt ovärd träning och åt choklad, typ.

 

Idag hade jag mitt nationella prov i kemi och det gick faktiskt bra! Efter det hade vi idrott och efter det fick vi gå hem. Då stack vi hem till holmi och åt amerikanska pancakes. Vi solade och sprang också (eller aa jag och Holm sprang) Hahahaha sen måste jag berätta att jag skjöt iväg en stor sten mot sjö med en plastspade när vi sprang, och den träffade henne rakt på låret :D Sen så kastade hon då tillbaka stenen och den träffade mig på hälen. Got to love skadeglädje!

 

Aa nu ska jag gå och lägga mig å läsa Anne Frank. Vi läser den i svenskan och vi ska ha kommit typ halvägs nu, jag är på sida 45 av typ 10000000. Godnatt!
bloglovin

Det är nog en uggla! Eller??

Hej på er, jag gillar egentligen inte såna hära inlägg där man bara skriver om sin dag men nu blir det så ändå. Idag har det varit en almänt weird dag, lite omtumlande kan man säga. Mycket gråt, springande hit och dit, gitarrer, kopiatorjävel, NOplugg och tonarter :)

 

Först var det spanskan då vi hade vikarie. Våran egentliga lärare hade gett oss 12 glosor som vi skulle ha förhör på idag men det hade vi ju inte utan vikarien skrev massa glosor på tavlan som vi skrev av. Men så när vi sa vilka ord vi hade fått av våran riktiga lärare så visade det sig att hälften av orden var fel. Bra björn! Jag gick ifrån den lektionen med hopp om att det finns bra spanskalärare och med kunskapen att kunna säga BH på spanska. Och med fyra nya ord på skor, Yo tengo dos pares de botas y un par de zapatillas.

 

Musiken var ganska omtumlande den med. Jag spelade upp våran låt på pianot (vi är i band och så ska vi spela in en skiva) men så trodde jag att Matilda och Clara sa att det lät fel så hela min lektion gick ut på at byta tonart åt alla. Men sen så låter det också fel så jag spelar upp den gamla tonarten igen och då utbrister Sjö "det lät ju rätt, varför spelar vi inte så?" *FACEPALM* Och efter det så hade dom tydligen inte sagt att det lät fel från första början... Japp så nu spelar vi i samma gamla tonart som vi började med, bra lektion. Fast iuförsig hann jag med mer på denna lektionen än på någon annan tidigare musiklektion :)

 

Sen var det gitarrlektion med älsklingsPär... Min gitarrlärare är grymt seg och han pratar bort bort nästan 90% av lektionen. Aa värt att betala 900 spänn för att lyssna på hans tjöt.

 

Sen NO på det. Ja den kära en timme och fyrtio minuter långa NO lektionen, lyckligsvis slösade jag bort en halvtimme av lektionen på att kopiera papper. Resten satt jag ute och snackade kemi med Sjö och Holmi. Imon har vi vårat nationella i kemi så jag har spenderat kvällen på att läsa 40 sidor kemi. Propangas, syror, mättade lösningar, joner, valenselektroner, kolväten, kretslopp... Och nu när jag tänkte skriva massa smarta ord så inser jag att jag glömt av allting jag läst :D

 

Nu ska jag gå och lägga mig och hyperventilera över att jag kommer sänka mitt mvg till ett vg imon :O (ironi för er som inte fattar det!) Och fundera ut om det är en uggla utanför förnstret som hoar eller om det bara är min näsa?
bloglovin

Tips #3

Hej, ni vet dom där små påsarna som man får med när man köper skor. Dom man inte ska äta. Dom är jättebra att spara och lägga i kameraväskan för dom suger åt sig fukt. Så om du lägger dom i din kameraväska så får du en garanterat fuktfri kamera. (överdrift dock, men aa). Nu ska jag ner till sjön och grilla majskolvar och marshmallows med vänner :)
bloglovin

Optik

1. Nikkor AF-S 18-105 f/3.5-5.6  2 500:-*

 

Ett allround objektiv, kitobjektivet till min kamera. Det är mitt mest använda objektiv och jag tycker det är super. Främst för att det är så otroligt allround men också för att det håller en bra kvalitet på bilderna, även i svåra förhållanden. Fördelen med ett sådant allroundobjektiv är att man sällan behöver byta objektiv. Den enda anledningen till at jag byter ibland är för att bländarvärdet och ljuskänsligheten på detta objektivet inte är lika bra som mitt fasta 50.

 

Några bilder som jag fotat med detta objektiv, klickbara bilder.

 

 

2. Nikkor AF 50 f/1.8  1 500:-*

 

Mitt favoritobjektiv, även om jag fotar mest med 18-105. Eftersom objektivet har en fast brännvidd och lågt bländarvärde så resulterar det i att objektivet är extremt ljusstarkt. Jättebra "budgetmakro" eftersom bakgrunden blir väldigt suddig vid 1.8.

 

Några bilder som jag fotat med detta objektiv, klickbara bilder.

 

 

3. Nikkor AF-S 55-200 f/4-5.6  2 300:-*

 

Mitt zoomobjektiv. Det är ganska bra men vid dåliga ljusförhållanden så blir bilderna ganska kassa. Jag använder det bara om jag verkligen behöver det, funderar på att sälja objektivet eftersom jag knappt använder det. Jag tycker inte riktigt det räcker hela vägen som zoomobjektiv utan jag vill hellre ha ett med 2.8 bländare. Men det duger för nu.

 

Några bilder som jag fotat med detta objektiv, klickbara bilder.

 

bloglovin

My week in tiny pictures

jag ute på springtur | min trötta katt | fäktklubben | tråkig mattelektion | mina elever fäktas
min mask | onsdagens outfit | kladdkakecupcakes | från min photoshot i torsdags | böcker i biblioteket
min kompis rivna hus | kladdkakesmet | mitt skåp på klubben | anne franks dagbok | jag och sjö i onsdags :D

 

Bilderna är tagna med min Xperia Arc S - Vignette Demo
bloglovin

Color

 

Vänstra bilden                                  Översta högra bilden                            Nedersta högra bilden
Nikon D7000 + 18-105 f/5-5.6                 Nikon D7000 + 18-105 f/5-5.6                Nikon D7000 + 18-105 f/5-5.6
105mm 1/250 f/8.0 ISO-100                   105mm 1/250 f/8.0 ISO-100                  105mm 1/250 f/5.0 ISO-100
Metz 44 AF-1 + paraply                           Metz 44 AF-1 + paraply                          Metz 44 AF-1 + paraply

 

Fotograf och Smink - Mathilda Holm

 

I torsdags hade jag och Holm en photoshot där jag hade en massa vattenfärg i ansiktet och en halv burk hårspray i håret. Vi fotade nämligen för mitt bildprojekt. Man skullle göra ett expressionistiskt porträtt av sig själv där man beskriver vem man är. Bilden jag ska använda är den till vänster. Beskrivningen till bilden lyder.

 

"I ses myself, since i know myself, as a good person. I see myself as a person you can trust, a person who is funny, listening to you, caring about you and loves you for who you are. A person that don't want to harm anyone, but sometimes do it anyway. In short I see myself as a good person and friend, but I think part of this is invisible to outsiders. To people that i don't know. Why? Because i put a mask on me because I'm afraid of people i don't know, afraid of sharing feelings with them, afraid that they do not like me.

Therefore i put a mask on me, infront of my colorful I"

 

Okej lite smörigt kanske men det förklarar mitt MVG i bild :) Jag tyckte verkligen att det var en lyckad fotografering, skoj med lite annorlunda foton som omväxling. Håller ni inte med?

bloglovin

Cupcakes och kladd i biblioteket

 

hembakad cupcake | kladdkakecupcake
mer kladdkakecupcake | sjös fina hälsning till mig på no'n | ännu mer kladdkakecupcake | kladdkakesmet

 

Man kan säga att det här collaget är en väldigt bra sammanfattning över min vecka.
I tisdags så åkte jag och Matilda in till kungsbacka (jag för att vara tränare och hon för att träffa her boyfriend). Och på lunchen den dagen så kom vi på den briljanta idén att vi kunde äta kladdkaka på biblioteket eftersom vi båda skulle dit också. Vi köpte kladdkaka på ica och åt med stulna gafflar från bamba :) eller i alla fall jag för sjö glömde sin, mohaha, så hon fick äta med händerna. Så där satt vi i biblioteket, och glufsa i oss kladdkaka.
I onsdags hade vi studiedag så då bakade jag, Clara och Holm kladdkakecupcakes efter att dom kommit hem från intagningsprover för IB (internationell baccalaureate, uttalas intärnatjonell bachulöäuurgshifgsia :)
Och idag åt jag hembakade cupcakes med mamma.
bloglovin

SNÖ??

 

Och jag som trodde att våren var här? Jag som trodde man kunde plocka fram vårskorna och vårjackan från garderobens mörkaste skrymslen. Nej absolut inte för moder natur vill fortfarande ha vinter. Just nu vill jag bara ha vår med härlig vårvärme, solsken och shorts. Längtar!

 

Förresten är det idag 100 dagar kvar tills jag fyller 16 :)
bloglovin

Dagen

 

 

Skor - Timberland
Byxor - J&C
Sweater - H&M
Skjorta - Blueprint
Mobilväska - ADAX
Armband - Konfirmationspresent

 

Idag var en härlig dag, vakna och kände för första gången på jättelänge att jag mådde bra. Fast när jag kom till skolan så förstördes den känslan kan man säga. Fast skolan har ju sina moments. Idag på SO-lektionen satt jag, Clara, Matilda och Holm i ett rum och läste fint i det häftet vi fått. Då kom jag plötsligt på den briljanta idén att Holm kan knäcka min rygg (man trycker på ryggraden så det knäcker till). Så jag lägger mig på golvet å så ställer hon sig med foten på min rygg, eller nåt för jag ser inget. Då, precis då i denna stund kommer våran lärare in och jag får panik och reser mig upp så Holm far med huvudet först in i ett bord och fortsätter in under det.

 

Sen när jag rest mig upp frågar jag Holm vad hon gör där under. Min lärare går och vi fortsätter med häftet. Och min rygg är fortfarande inte knäckt :(

bloglovin

Old camera

 

Igår var jag ju hos min farmor och jobbade med mitt släktforskningsarbete. Avhandlade förövrigt hela min farmors mors liv. Sen när vi tröttnat på släktforskningen så plockade farmor fram den här skönheten. En Stölma special med optik från Meyer-Görlitz. Är den inte helt otrolig. Tänk alla bilder som den har tagit, alla stunder den har förevigat. Det är så vackert med gamla saker som har upplevt så mycket. Så många minnen.
bloglovin

Tips #2

Föreställ dig att du är ute och fotar med er modell, bästa kompis, katt. Whatever. Du har ett perfekt naturligt ljus och inget kan förstöra bilderna ni är påväg att fota. Du tar första bilden och kollar på LCD-skärmen, och till din förskräckelse så upptäcker du att din modell har fula skuggor i ansiktet. Något som skulle kunna motverkas med en reflexskärm men du har inte köpt någon. Vad gör du? Jo du springer in i köket, letar reda på aluminiumfolien, sen letar upp en stor bit kartong (minst 50x50cm) och börjar klä den med folie. Sen springer du ut igen och använder din provisoriska reflexskärm för att lätta upp skuggorna i din modells ansikte.

 

Sen när du är hemma igen så beställer du självklart en reflexskärm eftersom det nästan är nödvändigt när man fotar porträtt, och andra fotogenrer. Jag köpte min fem-i-ett reflexskär på mediamarkt men jag föreslår att ni beställer från Tvspelsweb eftersom dom har så bra priser :)
ENJOY
bloglovin

Dagens

 

Idag är det lördag, solen skiner ute och våren är här. Dags för lite slött skolarbete med en kaffe i ena handen, mobilen i andra och musik i öronen. Sen bär det av till farmor för att fortsätta med mitt släktforskingsarbete.
Hoppas ni får en lika skön tredje mars som jag!

 

There is only you and your camera. The limitations in your photography are in yourself, for what we see is what we are
bloglovin

Tips #1

Alla vill ju ha sina bilder så skarpa som möjligt men när man kommer hem från fototuren och öppnar bilderna i datorn så upptäcker man att bilderna är oskarpa och i värsta fall oanvändbara. Vad beror detta på. Det kan ju egentligen bero på många saker men en grej som är bra att ha i bakhuvudet är att man inte ska använde dom låga bländarna som f/1.8 eller f/2.8 om man vill ha superskarpa bilder. Utan om man vill ha en riktigt skarp bild borde man använda bländarvärden runt f/8 eftersom objektiven presterar bäst då. Experimentera med era objektiv och testa er fram till vid vilken bländare era objektiv presterar bäst.
bloglovin

Fredrik Tipsar

Som ni ser har jag lagt till en ny kategori i sidmenyn ----->
Fredrik Tipsar, där delar jag med mig av små tips om fotografering och redigering. Det kan vara allt från kamerateknik till hur man utnyttjar det naturliga ljuset på bästa sätt. Hope you like it :)
bloglovin

Spring is in the air

 

Nikon D7000 + 18-105 f/5-5.6
42mm 1/250 f/5.0 ISO 100
Metz 44 AF-1

bloglovin